Gynekomastia

Esteettistä kirurgiaa ei voi irrottaa muusta plastiikkakirurgiasta. Sen avulla hoidetaan ulkonäön variaatioita ja ikääntymisen myötä syntyneitä muutoksia. Plastiikkakirurgiaan liittyy aina pyrkimys myös ulkonäön osalta mahdollisimman hyvään ja harmoniseen lopputulokseen.

 

Yleistä

 

Olipa gynekomastian perimmäinen syy mikä tahansa, se on aina merkki häiriöistä estrogeenien ja androgeenien keskinäisessä suhteessa: estrogeenin vaikutus on joko absoluuttisesti tai suhteellisesti liian suuri. Nuorukaisten gynekomastia liittyy tavallisimmin puberteettiin ja sen jälkikaikuihin, vanhoilla miehillä se taas kytkeytyy tavallisesti erilaisiin sairauksiin ja niiden lääkehoitoon. Gynekomastia on kaiken kaikkiaan hyvin tavallinen löydös terveillä, etenkin lihavilla miehillä, ja sillä on kliinistä merkitystä vain, jos rinnat kasvavat nopeasti, aristavat tai ovat selvästi suuret (läpimitta > 4 cm).

 

Gynekomastian syyn jäljittäminen on haasteellista sen vuoksi, että oireen aiheuttaja on usein ollut ja mennyt silloin, kun potilasta tutkitaan. Oire on vain jäänyt jäljelle ja siitä on merkittävä kosmeettinen haitta.

 

Ennen leikkausta

 

Suosittelemme henkilökohtaista konsultaatiota klinikan konsultin tai lääkärin luona. Konsultti tai lääkäri kertoo sinulle gynekomastia leikkauksesta ja sen kulusta. Samoin jälkihoidosta ja mahdollisista riskeistä. Konsultin tai lääkärin kanssa yhteistyönä etsitään sinulle yksilöllinen vaihtoehto ongelma-alueen hoitamiseksi. Konsultti tai lääkäri kokoaa myös esitiedot terveydentilastasi. Muista mainita kaikki terveyteesi liittyvät asiat.

 

Mikäli kaikki on kohdallaan, voidaan suunniteltu leikkausaika varata. Gynekomastia leikkaus suoritetaan yleensä rasvaimun tapaisesti muutaman pienen ihoviillon kautta. Mikäli rintarauhaskudos on liian kova ja ”solmullinen”, joudutaan se leikkaamaan pois haavan kautta. Siinä tapauksessa noin 5cm kokoinen viilto tehdään nänninpihan alle.

 

Leikkauspäivänä

 

Keskustelet leikkaavan kirurgin kanssa gynekomastia leikkauksesta ja sinulle piirretään ”leikkauskartta” ihoosi leikkausalueelle. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa (kivuliaan toimenpiteen vuoksi). Nukutuslääkäri keskustelee kanssasi tulevasta nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen.

 

Leikkaus

 

Nukutuksen jälkeen leikkaus viilto suoritetaan nänninpihan alle n. 0,5 cm kokoisena. Ohut ontto putki eli kanyyli asetetaan haavasta ihon alle ja pehmentynyt kudosrasva imetään pois. Mikäli sillä ei saavuteta toivottua tulosta laajennetaan nänninpihan viiltoa ja (gynekomastia) kudos poistetaan kirurgisesti. Haavalle asetetaan tikit ja side.

 

Leikkauksen jälkeen

 

Ensimmäiset tunnit leikkauksen jälkeen olet nukutuslääkärin ja nukutushoitajan tarkkailunalaisena. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Ensimmäinen yö vietetään klinikalla jälkihoidossa. Hoitaja on saatavilla koko yön. Seuraavana päivänä leikkaava lääkäri tarkastaa sinut, minkä jälkeen voit kotiutua. Kipu leikkauksen jälkeen on yksilöllistä, mutta yleensä suhteellisen vähäistä. Särkylääkkeitä määrätään tarvittaessa, vaikkakin ne yleensä ovat tarpeettomia kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Turvotusta ja verenpurkaumia (mustelmia) voi esiintyä, ne paranevat noin 2 – 3 viikossa.

 

Useimmat potilaat palaavat töihin ja sosiaalisiin harrastuksiin jo viikon jälkeen. Raskasta fyysistä liikuntaa tulee välttää ensimmäisen kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen, mutta kevyt liikunta edistää huomattavasti parantumista. Saunomista tulee myös välttää kahden viikon ajan.

 

Haavanhoito

 

Pidä haava kuivana. Sidettä pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon asti. Side on syytä vaihtaa, jos se on likainen tai märkä. Siteiden tulee olla steriilejä. Steriilejä siteitä voi ostaa valmiissa pakkauksissa apteekista. Haavaa tai sen ympäristöä ei saa hangata. Kastuneet siteet vaihdetaan kuiviin steriileihin siteisiin. Saunomista tulee välttää kunnes ompeleiden poistosta on kulunut kaksi viikkoa. Vältä haava-alueen turhaa liikuttelua.

Käänny lääkärin puoleen, jos haavassa on yltyvää kipua, lämmön nousua ja punoitusta tai jatkuvaa runsasta verenvuotoa, jatkuvaa siteen läpi tulevaa kosteutta tai pahaa hajua. Ompeleet poistetaan gynekomastia leikkauksessa 10 vuorokauden kuluttua. Tupakointi haittaa merkittävästi haavan parantumista.

 

Arvenhoito

 

Arpi muodostuu leikkausalueelle tikinpoiston jälkeen, ja sen parantumiseen voit vaikuttaa itsehoidolla. Arven vaalentumisen ja pehmentymisen nopeuttamiseksi voit käyttää apteekista saatavaa hepariini-valmistetta (Trombosol forte tai Hirudoid forte) kahdesti päivässä noin neljän viikon ajan. Vältä aina arven hiertymistä ja suojaa arpi auringolta 3 kuukauden ajan, sillä muutoin arpi voi pigmentoitua tummaksi.

 

Riskit ja komplikaatiot

 

Jokaiseen leikkaukseen sisältyy myös riskejä. Gynekomastia-leikkauksessa riskit ja mahdolliset komplikaatiot ovat minimaaliset. Korkeasti koulutettujen lääkärien ja hoitajien muodostamassa leikkausryhmässä leikkausten komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Kuitenkin, kuten jokaisessa leikkauksessa verenvuodon, tulehduksen ja arpikudoksen muodostumisen sekä nukutusten aikaisten ongelmien mahdollisuus on olemassa.

 

Kudosnesteiden kerääntyminen leikkaushaavan alle

Kudosnesteiden kerääntyminen on tässä leikkauksessa yleistä. Neste poistetaan neulalla punktoimalla. Yleensä 2-3 kertaa riittää.

 

Tulehdus

Tulehdusta voi esiintyä minkä leikkauksen jälkeen tahansa. Jokaisen gynekomastia leikkauksen jälkeen määrätään antibioottikuuri tulehduksen estämiseksi. Sairaalainfektion riski on lähes olematon yksityisissä, kauneuskirurgiaa varten rakennetuissa sairaaloissa. Yleissairaaloissa ja muissa isoissa leikkausyksiköissä sairaalainfektion riski on moninkertainen. Tarkista aina missä sinut leikataan, näin vältät vaikeat sairaalainfektiot.

 

Verenpurkauma (mustelma)

Verenpurkauma (mustelma) on gynekomastia-leikkauksen yhteydessä yleinen. Verenpurkauma on verenkertymä elimistössäsi, tässä tapauksessa ihon alla ja leikkaushaavan seudussa. Verenkertymä esiintyy yleensä pian leikkauksen jälkeen. Pienet verenkertymät poistuvat kuitenkin usein itsestään.

 

Tuntohäiriö

Joskus voivat rinnanalueen pintatuntohermot vaurioitua. Tunnon muutokset on väliaikaisia ja korjaantuvat aikaa myöten.

 

Lopputulos

 

Turvotus ja mustelmat lähtevät pois muutamien viikkojen jälkeen. Lopullinen tulos on nähtävissä vasta kolmen – kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta. Arpien punoitus katoaa noin puolessa vuodessa. Sairaslomaa tarvitaan yleensä noin viikko. Gynekomastia-leikkauksessa voidaan saavuttaa haluttu ulkonäkö. Itsetunnon kohentuminen ja itseluottamus ovat siten tärkeitä hyötyjä asiakkaalle.

Ammattitaitoinen-henkilökunta
Ammattitaitoinen Henkilökunta

Palvelemme ammattitaitoisesti kaikkia, niin julkisuuden henkilöitä kuin muitakin eri puolilta Suomea ja maailmaa tulevia asiakkaitamme, iästä ja ammattikunnasta riippumatta.

Yksilolliset
Yksilölliset räätälöidyt hoidot

Vastaanottomme on valmistautunut ratkaisemaan ongelmasi ja palvelemaan juuri Sinua. Käymme yhdessä läpi asiakkaamme yksilölliset toiveet ja tarpeet.

Sinun-turvallisuutesi
Sinun turvallisuutesi

Sinua palvelevat aina huippuammattilaiset. Pitkään alalla toimineena, 25 vuoden kokemuksella, Tiina Jylhä on löytänyt parhaat mahdolliset työntekijät tiimiimme.

137

Tehtyjä leikkauksia

945

Tyytyväisiä asiakkaita

76

Huippuammattilaisia

Katso

Mitä Meistä Sanotaan

Amanda
Amanda Harkimo

”The Look on aina ollut minulle paikka jossa huolehdin kasvojeni hyvästä olosta. Ja on paikka joka antaa minulle hyvää oloa, ihanat tisuni on myös sieltä kotoisin, SUOSITTELEN!”

Katie
Katrie Daler

”Olen käyttänyt The Lookin palveluita ja hoitoja henkilökohtaisesti itse vuodesta 2012 asti, suosittelen paikkaa lämpimästi kaikille jotka ovat ajatelleet korjaavansa taikka kohentavanta jotakin paikkaa kehossaan. Vaalikaa omaa kehoanne, se on tehty teitä varten!”

Maisa
Maisa Torppa

”Kreikassa käynti oli tosi positiivinen kokemus, kun automaattisesti jännitin tulenko mä oikein ymmärretyks vieraassa maassa. Henkilökunta oli mukavaa ja asiantuntevaa. Koko aika oli turvallinen olo ja sellanen fiilis, että on osaavissa käsissä. Suosittelen lämpimästi!”